فواید مارچوبه بسیار زیاد است و تأثیر مثبتی بر سلامت بدن دارد. از حدود 2000 سال پیش تا الان کشت شده است.
درباره فواید مارچوبه برای سلامت بدن بیشتر بدانید. ادامه مطلب را مطالعه کنید.
بیشتر بخوانید: 17 مورد از فواید مارچوبه برای سلامت بدن (قسمت اول)
11. مارچوبه برای بارداری مفید است
با تشکر از فولات، این ماده مغذی به رشد مناسب جنین کمک میکند و خطر نقایص مادرزادی را کاهش میدهد. زنان باردار باید روزانه حداقل 400 میکروگرم فولات دریافت کنند. با ترکیب مکملها و غذاهای مناسب (مانند مارچوبه)، این نباید مشکلی ایجاد کند.
مارچوبه به دلیل گلوتاتیون موجود در این سبزی که کیفیت تخمک را بهبود میبخشد، باروری را تقویت میکند. فولات نیز نقش مهمی در باروری دارد.
12. مارچوبه سلامت بینایی را بهبود میبخشد
ویتامین A موجود در مارچوبه در اینجا مزایای زیادی دارد. این ویتامین به شبکیه شما کمک کرده و نور را جذب میکند و سلامت چشم را در این فرآیند افزایش میدهد. یک آنتیاکسیدان است به همین دلیل میتواند از سایر مشکلات مربوط به بینایی مانند دژنراسیون ماکولا جلوگیری کند.
مارچوبه سرشار از ویتامین E و آنتیاکسیدانهای فوقالعاده قوی لوتئین و زآگزانتین است. ویتامین E بینایی را تقویت میکند در حالی که لوتئین و زآگزانتین از چشمان شما در برابر بیماریهایی مانند آب مروارید (و همچنین دژنراسیون ماکولا) محافظت میکند.
13. مارچوبه میتواند خماری را کاهش دهد
مصرف الکل اغلب منجر به سمیت سلولی میشود و مطالعات نشاندادهاند که مارچوبه این اثرات را کاهش میدهد. این امر با تجزیه سریع الکل در سیستم شما و کاهش اثرات وحشتناک بعد از صبح به دست میآید.
همچنین، دلیل خماری هر کسی این است که پس از نوشیدن مواد معدنی و اسیدهای آمینه را از دست میدهد. الکل توانایی انجام این کار را با شما دارد. مارچوبه جایگزین این مواد معدنی و اسیدهای آمینه از دست رفته میشود که در غیر این صورت منجر به سردرد میشود.
اسیدهای آمینه موجود در مارچوبه همچنین از کبد در برابر سموم محافظت میکند و اثرات ناخوشایند خماری را از بین میبرد.
14. مارچوبه سلامت قاعدگی را بهبود میبخشد
در طول دوره قاعدگی، زنان احساس خستگی و بیحالی بیشتری میکنند و این زمانی است که ویتامین B میتواند کمک کند. مارچوبه سرشار از ویتامینهای گروه B است و این نیاز را برطرف میکند.
برخی گزارشها حاکی از استفاده دارویی از مارچوبه برای درمان اختلالات قاعدگی هستند. حتی ممکن است سندرم پیش از قاعدگی را کاهش دهد. با این حال، شواهد محدودی در این زمینه وجود دارد. مارچوبه برای تولید استروژن و درمان علائم یائسگی شناخته شده است. اگرچه در اینجا تحقیقات زیادی به عمل نیامده است.
15. مارچوبه سل را درمان میکند
ریشه گیاه مارچوبه اغلب به عنوان داروی سل مورد استفاده قرار گرفته است. اما میخواهیم بگوییم که مارچوبه را میتوان به عنوان یک درمان مضاعف (البته پس از مشورت با پزشک) و نه به عنوان جایگزینی برای درمان مداوم استفاده کرد.
16. مارچوبه سلامت پوست و مو را بهبود میبخشد
استفاده از عصاره مارچوبه روی پوست شما میتواند آن را تمیز کند. همچنین به درمان آکنه کمک میکند. ویتامین C و E نیز رنگ پوست را بهبود میبخشد. ویتامین C مخصوصاً پوست را تغذیه کرده و از خشکی پوست جلوگیری میکند.
فولات و ویتامین C موجود در مارچوبه سلامت مو را بهبود میبخشد، زیرا این مواد مغذی برای موهای شما ضروری هستند.
17. مارچوبه به عنوان یک آفرودیزیاک عمل میکند
اگرچه برخی منابع میگویند که مارچوبه در زمانهای قدیم به عنوان یک ماده تقویتکننده جنسی استفاده میشده است، اما شواهد کافی برای اثبات این ادعا وجود ندارد. با این حال، امتحان کردن آن ضرری ندارد!
خوب، اینها مزایایی است که اگر این سبزی شگفت انگیز را در رژیم غذایی خود بگنجانید، از آن برخوردار خواهید شد. اما چیز دیگری وجود دارد که باید بررسی کنیم، نحوه انتخاب و نگهداری آنها نیز شگفتانگیز است.
نحوه انتخاب و نگهداری مارچوبه
نحوه انتخاب:
- به دنبال ساقههای سفت و صاف باشید. آنها باید سبز پررنگ با کمی سفید در پایین باشند. رنگ سبز مات یا چین و چروک نشان دهنده پیری است.
- ساقهها باید صاف بایستند و نباید سست باشند همینطور باید فشرده و محکم بسته شوند و نباید پخش یا جوانه بزنند.
نحوه نگهداری:
- ته ساقهها در طول نگهداری باید مرطوب بماند، اما قسمتهای باقیمانده سبزی نباید خیس شود.
- مارچوبه را قبل از نگهداری نشویید. و هرگز آن را خیس نکنید.
- قبل از قراردادن آنها در یخچال، نیم cm از انتهای نیزهها را برش دهید. و آنها را به صورت عمودی در یک شیشه (با یک اینچ آب سرد در ته) قرار دهید و با یک کیسه پلاستیکی بپوشانید و حدود چهار روز در یخچال نگهداری کنید. مارچوبه یخزده میتواند تا یک سال دوام بیاورد.
- میتوانید مارچوبه را از نزدیکترین فروشگاه سوپرمارکت خود تهیه کنید. و در مورد مارچوبه، باید فراتر از انتخاب و ذخیرهسازی برویم.
چگونه مارچوبه را تمیز کنیم؟
نیزهها را زیر آب سرد بشویید. این کار هرگونه شن و ماسه را از بین میبرد.
قسمت پایینی نیزهها را با انگشتان خود بچسبانید.
نیزهها را بین دو حوله آشپزخانه بغلتانید و خشک کنید.
در صورتی که مارچوبه واقعا ضخیم است، میتوانید پوشش ضخیم بیرونی را با یک پوست کن سبزیجات جدا کنید.
و بله، ما باید از تمیز کردن نیز فراتر برویم.
دستورالعمل پخت مارچوبه
راههای مختلفی وجود دارد، اما همه آنها بسیار ساده هستند.
میتوانید نیزهها را با روغن زیتون آغشته کنید، کمی نمک بپاشید، در فر تفت دهید تا قسمت بیرونی سبزی قهوهای شود.
همچنین ممکن است نیزهها را بخارپز کنید یا حتی آنها را در آب نمک در حال جوش بریزید.
اما محبوبترین روش پخت مارچوبه در فر است. اکنون آن را با جزئیات خواهیم دید.
مواد مورد نیاز:
- 0.5 kg مارچوبه
- روغن زیتون
- نمک و فلفل سیاه تازه آسیاب شده
- ورق پخت
روش پخت:
- انتهای خشک را از مارچوبه جدا کنید. فر را با دمای 220 درجه سلسیوس گرم کنید.
- روی ورقه پخت، نیزههای مارچوبه را در یک لایه پهن کنید. کمی با روغن زیتون بپاشید. میتوانید نیزهها را بریزید تا به طور یکنواخت با روغن آغشته شوند.
- سخاوتمندانه نمک و فلفل بپاشید.
- آنها را در طبقه بالایی فر به مدت 8-10 دقیقه تفت دهید.
- روی آن را با یک تخم مرغ آب پز سرو کنید.
مارچوبه بو داده طعم لذیذی مخصوص به خود دارد. اما مراقب مارچوبه های برشته شده باشید. مزهاش هم خوب نیست.
همچنین میتوانید مارچوبه را در فر بپزید تا زمانی که نرم شود یا حدود 15 دقیقه.
تا حالا متوجه فواید مارچوب برای سلامت بدن شدیم. اما چگونه میتوانید مقدار بیشتری از آن را در رژیم غذایی خود بگنجانید؟
چگونه مارچوبه را در رژیم غذایی خود بگنجانید؟
افزودن مارچوبه به رژیم غذایی شما نمیتواند سادهتر از این باشد!
- یک مشت مارچوبه تازه را به املت یا تخممرغهای همزده اضافه کنید.
- مارچوبه خرد شده را به سالاد عصرانه خود اضافه کنید.
- نیزهها را به مدت 5 دقیقه بخارپز کنید، سپس با روغن زیتون و سیر خرد شده بریزید. برای این منظور میتوانید از مارچوبه سرخ شده در تابه نیز استفاده کنید.
- حتی مارچوبه پیچیده شده با بیکن یک راه فوقالعاده برای خوردن این سبزی است.
- مارچوبه ورقه شده را میتوانید به کاسه سوپ عصرانه خود نیز اضافه کنید.
- همچنین ممکن است بخواهید مارچوبه را در مقدار کمی روغن زیتون خالص و سیر خرد شده تفت دهید. با فلفل سیاه مزهدار کنید و مقداری پنیر پارمزان بپاشید.
راههای دیگری وجود دارد که مارچوبه را در برنامه روزانه خود قرار دهید. این دستورالعملها را بررسی کنید!
دستورالعملهای محبوب مارچوبه چه هستند؟
ین دستورالعملهای مارچوبه تازه مطمئناً کام شما را راضی میکند.
1. دستورالعمل پخت مارچوبه کبابی ساده
آنچه شما نیاز دارید:
- 5/0 کیلوگرم نیزه مارچوبه تازه و خرد شده
- 1 قاشق غذاخوری روغن زیتون
- نمک و فلفل برای چشیدن
روش کار:
- گریل را از قبل روی حرارت زیاد گرم کنید.
- نیزههای مارچوبه را به آرامی با روغن زیتون بپوشانید. با نمک و فلفل مزهدار کنید.
- روی حرارت زیاد گریل کنید تا به لطافت دلخواه برسید.
2. سالاد مارچوبه بهاره و لوبیا سفید
آنچه شما نیاز دارید:
- 3 نیزه مارچوبه به قطعات 2 cm بریده شده است.
- 5 تربچه نازک برش خورده
- موسیر متوسط پوست کنده و خرد شده 1 عدد
- 2/1 فنجان کنسرو لوبیا کانلینی، شسته و آبکش شده
- 60 گرم پنیر بز خرد شده
- 1 قاشق غذاخوری نعناع تازه
برای سس به 2 قاشق چایخوری آب لیموی تازه، 1 قاشق چایخوری خردل دیژون، 4/1 قاشق چایخوری نمک، 1 قاشق چایخوری پوست لیمو رنده شده، 1 قاشق غذاخوری روغن زیتون خالص و 2/1 قاشق چایخوری فلفل سیاه نیاز دارید.
نحوه پخت:
- مارچوبه را (درپوش) به مدت 2 دقیقه بخارپز کنید تا نرم شود. آن را با آب سرد بشویید و آبکش کنید.
- مارچوبه، لوبیا، تربچه، پنیر بز و نعنا را به آرامی در یک کاسه سرو مخلوط کنید.
- سس را با مخلوط کردن همه مواد مربوطه درست کنید.
- سس را روی مخلوط مارچوبه بریزید و به آرامی هم بزنید تا پوشش داده شود.
حقایق جالبی در مورد مارچوبه
- شهر اوشنا در میشیگان، پایتخت خودخوانده مارچوبه در جهان است.
- گیاهان مارچوبه تمایز جنسی را نشان میدهند.
- کالیفرنیا حدود 70 درصد مارچوبه در ایالاتمتحده را پرورش میدهد. سالانه بیش از 50000 تن از سبزیجات در این ایالت کشت میشود.
- از بذر تا برداشت مارچوبه سه سال طول میکشد.
- مارچوبه مربوط به پیاز، سیر و تره است.
چیز دیگری در مورد مارچوبه وجود دارد که باید بدانید. زیرا اگرچه مغذی است، اما باید مراقب برخی چیزها باشیم.
آیا عوارض جانبی مارچوبه وجود دارد؟
- ممکن است باعث آلرژی شود
اگر به پیاز یا تره فرنگی یا سایر گیاهان مرتبط حساسیت دارید، ممکن است به مارچوبه نیز حساسیت داشته باشید. مارچوبه در صورت استفاده روی پوست میتواند در برخی افراد واکنشهایی ایجاد کند. در چنین احتمالی، استفاده از آن را متوقف کنید و با متخصص پوست خود صحبت کنید. - مشکلات دوران بارداری و شیردهی
در گذشته عصاره مارچوبه برای جلوگیری از بارداری استفاده میشد، بنابراین مصرف بیش از حد آن در دوران بارداری بر تعادل هورمونی در بدن تأثیر میگذاشت. در دوران بارداری به مقادیر طبیعی پایبند باشید. و حتی قبل از آن، لطفاً با پزشک خود مشورت کنید. اطلاعات کافی در مورد مصرف این گیاه در دوران شیردهی وجود ندارد. بنابراین، بهتر است از استفاده آن خودداری کنید.
خلاصهای از فواید مارچوبه برای سلامت بدن و نحوه استفاده از آن
مارچوبه یک گیاه گلدار چند ساله است که به عنوان سبزی بهاره مورد استفاده قرار میگیرد. روتین و گلوتاتیون دو ترکیب فعال مهم در مارچوبه هستند. مصرف مارچوبه ممکن است به کاهش وزن، جلوگیری از کم خونی فقر آهن و تحریک ادرار کمک کند. مارچوبه به اشکال مختلف موجود است و برای جلوگیری از عوارض جانبی باید با احتیاط مصرف شود. برای آشنایی بیشتر با کاربردهای مارچوبه، اجزای فعال آن و نحوه استفاده از آن، روی اینفوگرافیک زیر کلیک کنید.
مارچوبه به طرق مختلف برای شما مفید است. سرشار از ویتامینهای A، C، K و مواد معدنی است. به کاهش وزن کمک میکند، خطر سرطان را کاهش میدهد، سلامت دستگاه ادراری را بهبود میبخشد، با التهاب مبارزه میکند و سلامت قلب و عروق، مغز، استخوان و بینایی را ارتقا میدهد. با این حال، ممکناست در تعداد کمی باعث آلرژی شود. همچنین ایمنی آن در دوران بارداری و شیردهی مشخص نیست. اما اگر به مارچوبه حساسیت ندارید، ممکن است آن را به مقدار متوسط در رژیم غذایی خود بگنجانید تا از فواید آن بهرهمند شوید.
بیشتر بخوانید: 10 ترکیب غذایی خطرناک که باید از آن اجتناب کنید
سوالات متداول
سرخس مارچوبه چیست؟
این یک گیاه آپارتمانی معمولی است که خیلی سریع رشد میکند. اما حیوانات خانگی خود را از سرخس دور نگهدارید زیرا ممکن است حاوی سموم مضر برای آنها باشد.
آیا میتوانید مارچوبه خام بخورید؟
بله، اما گفته شد که مارچوبه وقتی پخته شود بهتر است، زیرا در آن زمان خواص ضدسرطانی آن بهبود مییابد.
چرا مارچوبه بدن را بدبو میکند؟
مارچوبه حاوی ترکیبی گوگردی به نام مرکاپتان است که وقتی توسط دستگاه تجزیه میشود، بوی عجیبی آزاد میکند که باعث بدبو شدن بدن میشود.