تفاوت بین سرماخوردگی و آنفولانزا و درمان آن‌

تفاوت بین سرماخوردگی و آنفولانزا و درمان آن‌

12 آذر 1398

با سرد شدن هوا شاهد بیماری‌هایی مثل آنفولانزا و سرماخوردگی هستید. هنگامی که صبح از خواب بیدار می‌شوید و علائمی مثل درد، عطسه، سرفه و تب را مشاهده می‌کنید، باید از کجا بفهمید که شما به ویروس آنفولانزا مبتلا شده‌اید یا سرماخوردگی؟ اما اگر بدانید که چه تفاوتی بین سرماخوردگی و آنفولانزا است، می‌توانید شرایط را به طور موثرتر بهبود ببخشید.


بخش اول ارزیابی علائم شما


1. درجه حرارت بدن‌تان را اندازه بگیرید

تب، یکی از شایع‌ترین علائم آنفولانزا است و به ندرت با سرماخوردگی رخ می‌دهد. دمای بدن خود را با یک دماسنج خانگی اندازه‌ گیری کنید و یا به پزشک مراجعه کنید تا درجه حرارت بدن شما را اندازه گیری کند. متوسط دمای بدن ºF 98.6 (ºC37) است که از طریق دهان اندازه‌گیری می‌شود. اما طبیعی است که این میزان، در هر جهت ºF1 (ºC0.6) متغیر باشد. خواندن درجه حرارت برای میزان تب، به سن و نوع دماسنجی که استفاده می‌کنید بستگی دارد.  

  • دهان: ºF 100.4 (38ºC) یا بالاتر برای بزرگسالان، ºF 99.5 (37.5ºC) برای کودکان
  • گوش یا مقعد: ºF101 (38.3ºC) یا بالاتر برای بزگسالان و ºF 100.4 (38ºC) برای کودکان
  • زیر بغل: ºF99.4 (37.4ºC) یا بالاتر. این روش، دقیق‌ترین روش اندازه‌گیری است.  

گرفتن تب بدن

2. به شدت علائم خود توجه کنید

با سرماخوردگی، علائمی که تجربه می‌کنید شدیدتر هستند. در حالی که ممکن است مواردی مانند: آبریزش بینی، گلو درد و ناخوشی‌های دیگر را نیز تجربه کنید. در سرماخوردگی، به طور کامل احساس لرز نخواهید کرد. با آنفولانزا علائم، شدیدتر خواهند شد و احتمالا با کارهای ساده‌، دست و پنجه نرم خواهید کرد.

  • در طول دو روز اول بیماریِ آنفولانزا، علائمی مثل: درد، لرز، سرگیجه، حالت تهوع، استفراغ، بی‌حالی و برافروخته شدن صورت را خواهید داشت.
  • اگر آنفولانزا باعث تب شدید شود (103 ºF / 39.4 ºC یا بالاتر) ممکن است توهم، گیجی، کم آبی بدن، کج خلقی یا تشنج را تجربه کنید.

تفاوت آنفولانزا با سرماخوردگی

3. گرفتگی بینی ناشی از سرماخوردگی در برابر آنفولانزا را شناسایی کنید

علائم اصلی سرماخوردگی اغلب مربوط به گرفتگی بینی مثل: سرفه، عطسه و آبریزش بینی است. هنگامی که مبتلا به آنفولانزا هستید، این علائم معمولا تنها پس از دوره تب، بعد از 2 تا 4 روز ظاهر می‌شوند. مخاط بینی از آنفولانزا نیز تمیز و آبکی است و ضخیم نیست.

  • به یاد داشته باشید که شدت آن را نیز در نظر بگیرید. اگر علائم گرفتگی بینی بسیار تضعیف کننده هستند، ممکن است ناشی از تب باشد. آن‌ها تنها علائم نخواهند بود. پس به چیزهای دیگر نیز توجه کنید. اگر تب داشته باشید، علائم دیگری مثل خستگی و درد را متوجه خواهید شد.

تب - عطسه

4. به ناراحتی قفسه سینه خود توجه کنید

هنگام ابتلا به آنفولانزا (به همراه تب) ناراحتی که در قفسه سینه‌تان احساس می‌کنید شایع است. هنگام سرماخوردگی این ناراحتی، شایع‌تر و خفیف‌تر است که به سرفه و عطسه مربوط می‌شود.

درد قفسه سینه

5. به این فکر کنید که آیا احساس خستگی می‌کنید یا نه

اگر سرماخوردگی دارید، به طور کلی هنوز هم قادر به انجام کارهای روزمره‌تان هستید. در حالی که ممکن است احساس خستگی کنید، ولی مثلا می‌توانید از رختخواب بیرون بروید، دوش بگیرید و یا کارهای دیگر را انجام دهید ولی با آنفولانزا کاملا احساس خستگی خواهید کرد و همینطور احساس خواهید کرد که در طول روز نیاز به استراحت بیشتری دارید.

تفاوت آنفولانزا با سرماخوردگی


بخش دوم در نظر گرفتن عوامل دیگر


1. در نظر بگیرید که چگونه به سرعت، علائم شروع شده‌اند

سرماخوردگی به تدریج اتفاق می‌افتد. شما برای چند روز شروع به فین فین کردن خواهید کرد و سپس علائم شدیدتر می‌شوند. با این حال، آنفولانزا می‌تواند به سرعت موجب بروز تب شود. ممکن است به رختخواب بروید و احساس خوبی داشته باشید و سریع هم مریض شوید.

تفاوت آنفولانزا با سرماخوردگی

2. به عادت‌های غذایی خود نگاه کنید

آیا متوجه تغییراتی در اشتهایتان شده‌اید؟ با سرماخوردگی، شما هنوز میل به غذا خوردن دارید؟ اگر اصلا عادات غذایی شما به یک‌باره تغییر کند قضیه متفاوت خواهد بود. با وجود آنفولانزا، ممکن است متوجه شوید که در کل به غذا علاقه‌مند نیستید و همینطور ممکن است تمایلی به خوردن غذا نداشته باشید در حالی که علائم ادامه‌ دارند.  

میل به خوردن غذا در آنفولانزا و سرماخوردگی

3. به عوامل خطر فکر کنید

سرماخوردگی و آنفولانزا بیماری‌های مسری هستند. به افرادی که در معرض بیماری هستند فکر کنید که آیا سرماخوردگی یا آنفولانزا دارند یا خیر.

  • علائم سرماخوردگی در طی مراحل اولیه، عفونت است و هنگامی که بیماری شدیدتر باشد، مسری است. اگر به تازگی در اطراف کسی بوده‌اید که دچار عطسه یا آبریزش بینی شده بود، ممکن است شما نیز دچار سرماخوردگی شوید.
  • علائم آنفولانزا به طور معمول 2 یا 3 روز پس از قرار گرفتن در معرض ویروس ظاهر می‌شود، این بیماری می‌تواند 1 تا 7 روز طول بکشد.

سرفه کردن


بخش سوم درمان سرماخوردگی


1. استراحت زیاد داشته باشید

سرماخوردگی ممکن است رایج باشد. اما بدین معنا نیست که باید آن را نادیده بگیرید. در صورت امکان چند روز در خانه استراحت کنید. اگر نمی‌توانید مدرسه یا کار خود را از دست بدهید، زود به رختخواب بروید تا بتوانید به اندازه 12 ساعت به طور بالقوه بخوابید.

استراحت کنید

2. برای رفع علائم، دارو مصرف کنید

اگر فکر می‌کنید سرماخوردگی دارید، به دنبال داروی مسکن مثل استامینوفن باشید. شما همچنین می‌توانید علائم خاص را با روش‌های درمانی مثل اسپری بینی ضد احتقان یا شربت سرفه درمان کنید. همیشه مطمئن شوید که داروهایی که از قبل مصرف می‌کردید با داروهای فعلی شما اختلال ایجاد نمی‌کنند و دستورالعمل‌های بسته را به دقت دنبال کنید. بیش از 5 روز پشت سر هم از داروهای ضد احتقان استفاده نکنید.

  • قبل از دادن دارو به کودکان، با یک پزشک مشورت کنید.
  • اگر 18 سال سن داشته باشید و یا کوچک‌تر باشید به دلیل ابتلا به سندروم ری، آسپرین مصرف نکنید.

خوردن قرص استامینوفن

3. هیدراته بمانید

نوشیدن مایعات فراوان به شما کمک می‌کند تا سریع‌تر بهبود پیدا کنید. اگر سینوزیت یا خشکی بینی دارید، می‌توانید از یک مرطوب کننده و یا استنشاق بخار استفاده کنید.

نوشیدن آب

4. برای علائم جدید یا بدتر شدن آن به پزشک مراجعه کنید

بیشتر سرماخوردگی‌ها، پس از 3 یا 4 چهار روز استراحت از بین می‌روند. اگر بعد از این مدت احساس بدتری کردید یا علائم جدیدی را مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید. برخی مشکلات جدی‌تر به راحتی با سرماخوردگی اشتباه می‌شوند، بنابراین از یک معاینه دریغ نکنید.

  • در صورت احساس تنگی نفس، سرفه خونی، خلط رنگی(از جمله زرد) و یا اگر نفس‌های عمیق باعث درد قفسه سینه‌تان می‌شود، به سراغ درمان پزشکی بروید.
  • اگر گلودرد بیشتر از 1 هفته طول بکشد و یا با دیگر علائم گلو مانند: درد به هنگام بلع، متورم شدن غدد، لکه‌های سفید و یا خارش همراه باشد به پزشک مراجعه کنید.
  • درجه حرارت بدن خود را به طور مرتب بگیرید. اگر تب دارید، ممکن است که آنفولانزا داشته باشید. اگر علائم شما با آنفولانزا یا سرماخوردگی مطابقت ندارد، سریعا به پزشک مراجعه کنید.

مراجعه به پزشک هنگام آبریزش بینی

5. در صورت داشتن بیماری خاص، از پزشک کمک بگیرید

اگر شرایط سلامتی خاصی دارید، هر گونه علائم سرماخوردگی باید مورد ارزیابی قرار گیرد. حتی اگر فکر نمی‌کنید تب داشته باشید، در صورت وجود هر یک از شرایط زیر به پزشک مراجعه کنید:

  • آسم
  • دیابت
  • بیماری‌های کلیوی و کبد
  • کاهش سیستم ایمنی بدن
  • سکته‌های مغزی یا حملات ایسکمیک گذرا

صحبت کردن با پزشک درباره بیماری زمینه ای


بخش چهارم درمان آنفولانزا


1. استراحت کنید

اکثر مبتلایان به آنفولانزای خفیف، بعد از 3 یا 4 روز استراحت، احساس بهتری می‌کنند و طی یک یا دو هفته کاملا بهبود می‌یابند. برنامه‌های خود را لغو و استراحت کنید. سلامتی‌تان و سلامت کسانی که در اطراف شما هستند، از اهمیت بیشتری برخوردار است.

خوابیدن

2. هیدراته بمانید و از مصرف سیگار و الکل خودداری کنید

نوشیدن مایعات فراوان، یک درمان اساسی و مهم است. در حالی که هنوز علائم بیماری را دارید، مصرف سیگار و الکل را قطع کنید.

آب - مصرف سیگار و الکل ممنوع

3. با داروی‌های بدون نسخه، با تب کم مبارزه کنید

اگر شما بزرگسال هستید و با اندازه‌گیری درجه حرارت از طریق دهان، تب بیش از  ºF 103 (ºC39.4) نداشته باشید، می‌توانید آن را در خانه درمان کنید. یک داروی ضد تب بدون نسخه مثل استامینوفن و ایبوپروفن را برای کاهش تب استفاده کنید. نیازی نیست تب را به طور کامل پایین آورید. حتی یک کاهش اندک از درجه حرارت، می‌تواند شما را بهتر کند.

  • هر فرد با سن 18 سال یا کوچکتر باید از مصرف آسپرین اجتناب کند، چرا که می‌تواند دچار یک بیماری نادر اما کشنده بنام سندرم ری شود. احتمال ابتلا به این ویروس مثل آنفولانزا زیاد است.

خوردن قرص ایبوپروفن

4. برای علائم دیگر، داروهای سر درد مصرف کنید

اگر گرفتگی و یا گلو درد دارید، می‌توانید از داروهای ضد سرماخوردگی استفاده کنید تا احساس بهتری داشته باشید. این‌ها فقط علائم را درمان می‌کنند نه علت اصلی را. بنابراین حتی در هنگام ابتلا به آنفولانزا نیز موثر خواهند بود.

  • همیشه قبل از مصرف داروهای متعدد، مواد فعال آن را بررسی کنید. دو دارو که همان عنصر فعال مانند استامینوفن دارد را مصرف نکنید، زیرا دوز دو برابر ممکن است خطرناک باشد. بسیاری از درمان‌های ضد سرماخوردگی، این است که داروهای مختلف را ترکیب می‌کنند.

شربت سرماخوردگی

5. یک تب خطرناک را بر اساس سن شناسایی کنید

تب بالا ممکن است برای جلوگیری از بروز مشکلات جدی مثل ذات‌ الریه به داروهای ضد ویروسی نیاز داشته باشد. نقطه خطر به سن شما بستگی دارد:

  • نوزادان زیر 3 ماه: با درجه حرارت 100.4 (ºC 38) یا بالاتر به پزشک مراجعه کنند.
  • کودکان 3 ماه تا 5 سال: با درجه حرارت 102 (ºC 38.9) به پزشک مراجعه کنند.
  • بزرگسالان و کودکان در سن 5 سال و بالاتر: اگر دمای دهانی ºF 104 (ºC 40) بیش از 4 ساعت طول بکشد به پزشک مراجعه کنید.
  • بزرگسالان 65 سال و بالاتر: این گروه، در معرض خطر عوارض جدی ناشی از آنفولانزا قرار دارند و در برخی موارد با وجود عفونت بد، ممکن است درجه حرارت بالا نداشته باشند. اگر شک دارید به پزشک مراجعه کنید.

تب در سنین مختلف

6. مراقب علائم هشداردهنده باشید

اگر هر یک از موارد زیر را تجربه کردید، فورا به دنبال مراقبت پزشکی باشید:

  • هر نوع تب که بیش از 3 روز طول می‌کشد
  • عدم توانایی در نوشیدن مایعات بدون استفراغ
  • علائم مننژیت مانند حساسیت به نور روشن، خشک شدن گردن یا سردرد شدید.
  • هر گونه علایم غیر معمول، به ویژه تغییرات خلق و خوی زیاد، تشنج، خارش پوست و یا تورم شدید گلو.
  • هر گونه نشانه‌ای که در طول 3 تا 5 روز، شروع به بهبود نمی‌کنند.

سردرد - خارش پوست

7. اگر در معرض خطر عوارض هستید، به پزشک مراجعه کنید

احتمال دارد که این بیماری موجب ذات الریه، برونشیت و عوارض دیگر در برخی از گروه‌های خاص شود. مصرف داروی ضد ویروسی بدون نسخه، در عرض 48 ساعت علائم ظاهر شده را کاهش می‌دهد و سرعت بهبود را افزایش می‌دهد. افراد زیر به محض بروز علائم آنفولانزا باید به پزشک مراجعه کنند:

  • هر کسی که یک مشکل پزشکی مزمن یا طولانی مدت دارد. از جمله: آسم، سایر بیماری‌های ریوی، دیابت، بیماری کلیوی یا کبد یا اختلالات خونی.
  • هر کسی که سابقه سکته مغزی یا حملات ایسکمیک گذارا دارد.
  • هر کسی که دارای سیستم ایمنی ضعیف باشد به عنوان مثال: ایدز و یا شیمی درمانی.
  • زنان باردار بیش از 3 ماه.
  • هر کسی که در یک مرکز مراقبت، طولانی مدت زندگی می‌کند.
  • کودکان زیر 2 سال و بزرگسالان بالای 65 سال.

زن بیمار - زن باردار

بیشتر بخوانید: چه داروهایی، سیستم ایمنی‌تان را تقویت می‌کند؟

مطالب مرتبط