نحوه‌ی جلوگیری از قارچ ناخن

نحوه‌ی جلوگیری از قارچ ناخن

28 شهریور 1398

قارچ ناخن که با نام تینه‌آ شناخته می‌شود که بدلیل رعایت نکردن بهداشت فردی و یا انتقال از فرد مبتلا ایجاد می‌شود. قارچ ناخن بیشتر در پا مشاهده می‌شود و باعث می‌شود فرم ناخن متفاوت شود. راهکارهای متنوعی از جمله اقدامات بهداشتی برای جلوگیری از قارچ ناخن وجود دارد. اگر این استراتژی‌ها را دنبال کنید می‌توانید از بروز عفونت قارچی جلوگیری کنید. در صورت بروز عفونت‌ قارچی باید از راه‌های درمانی برای رفع آن استفاده کنید. در این مقاله راه‌های پیشگیری از قارچ ناخن برای شما شرح داده می‌شود.


روش اول؛ اقدامات بهداشتی


۱. دست و پاهای خود را مرتب بشویید: شستن دست و پاها به طور مرتب با آب گرم و صابون (حداقل یک بار در روز) به تمیز ماندن آن کمک می‌کند و احتمال بروز عفونت قارچی را روی ناخن شما به حداقل می‌رساند. هنگام شستن دست و پاها اطمینان حاصل کنید که بین انگشتان و همینطور روی ناخن‌های خود را تمیز شسته‌اید چرا که شستشوی منظم و کامل یکی از بهترین کارهایی است که می‌توانید برای پیشگیری از آن انجام دهید.

شستن دست و پا

۲. ناخن‌های خود را مرتب کوتاه کنید: این نکته بسیار مهمی است که ناخن‌های خود را مرتب کوتاه کنید چرا که باعث می‌شود رشد قارچ‌ها به حداقل برسند، همچنین باعث کاهش رطوبت و کثیفی در زیر ناخن‌های بلند می‌شود. با کوتاه کردن ناخن‌های خود احتمال ابتلا به عفونت قارچی کاهش می‌یابد.

کوتاه کردن ناخن پا با ناخن گیر

۳. ناخن‌های خود را طبیعی نگه دارید: همانطور که ناخن‌های مصنوعی و کاشت ناخن ممکن است به زیبایی دستان شما بیفزاید ولی رطوبت اضافی را در ناخن‌های شما به دام می‌اندازد و در واقع خطر ابتلا به عفونت قارچی را افزایش می‌دهند. در صورت امکان از انواع لاک ناخن و ناخن‌های مصنوعی و هر گونه تزیین بر روی ناخن خود خودداری کنید.

لاک زدن ممنوع است

 

4. آگاه باشید که عفونت‌های قارچی می‌توانند از ناخن به ناخن دیگر گسترش یابند: بنابراین اگر یک ناخن شما دچار عفونت قارچی است، هر زمانی که آن را لمس کردید باید دستان خود را بشویید تا شانس انتشار عفونت از یک ناخن به ناخن‌های دیگر به حداقل برسد.

سرایت عفونت قارچی به ناخنهای دیگر


روش دوم؛ سایر راهکارهای پیشگیری را امتحان کنید


1. جوراب‌هایی انتخاب کنید که عرق را جذب می‌کنند: از آنجا که احتمال ابتلا به عفونت قارچی به میزان رطوبت (رشد قارچ‌ها در محیط‌های مرطوب) مربوط می‌شود، انتخاب جوراب‌هایی از جنس نایلون، پلی پروپیلن و یا پشم گزینه‌های مناسبی هستند. جوراب‌های خود را مرتب تعویض کنید به خصوص اگر پاهای شما زیاد عرق می‌کند. از پوشیدن جوراب‌های نخی اجتناب کنید ولی چنانچه از جوراب نخی استفاده کردید این نکته را در نظر داشته باشید که پس از هر بار عرق کردن پا آن را تعویض کنید.

پوشیدن جوراب پشمی

2. کفش مناسب بپوشید: علاوه بر اینکه قارچ‌ها در فضاهای مرطوب رشد می‌کنند در فضاهای بسته نیز رشد می‌کنند. به همین دلیل پوشیدن کفش‌های تنگ در طول روز و مخصوصا کفش‌های قدیمی می‌تواند خطر ابتلا به عفونت‌ قارچی را افزایش دهد.

  • کفش‌های قدیمی را با کفش‌های جدید جایگزین کنید. از طرف دیگر می‌توانید از یک ضدعفونی کننده و یا یک پودر ضد قارچ در کفش‌های قدیمی استفاده کنید تا از آلودگی‌های احتمالی در امان باشید.
  • برای کارهای روزمره بهتر است از کفش‌هایی به جز کفش ورزشی استفاده کنید چرا که کفش‌های ورزشی رطوبت زیادی را در خود نگه می‌دارد بنابراین ممکن است شما را بیشتر در معرض عفونت‌ قارچی قرار دهد.

پوشیدن کفش مناسب

3. در اماکن عمومی پابرهنه راه نروید: در مکان‌های عمومی که قارچ‌ها در آن حضور دارند، پابرهنه راه نروید. هنگام راه رفتن در استخرهای عمومی و یا دوش گرفتن در آن مکان حتما از دمپایی استفاده کنید. این مساله احتمال ابتلا به عفونت قارچی را به شدت کاهش می‌دهد.

پا برهنه رفتن در استخر ممنوع است

نکته: ناخن‌های پا به مراتب در معرض ابتلا به عفونت‌های قارچی هستند. به این دلیل است که پاهای شما زمان بیشتری را در فضاهای بسته (مثل پوشیدن جوراب و کفش) می‌گذارنند و همچنین ممکن است در معرض رطوبت بیشتری قرار بگیرند. گردش خون ضعیفی در انگشتان پا قرار دارند و این گردش خون ضعیف با کاهش توانایی سیستم ایمنی بدن در مقابله با عفونت‌ قارچی ارتباط مستقیم دارد.

4. از دستکش‌‌های لاستیکی استفاده کنید: برای کارهایی مثل تمیز کردن یا شستن ظرف‌ها و یا جاهایی که ممکن است ناخن‌هایتان در معرض آلودگی و رطوبت قرار بگیرد بهتر است از دستکش‌های لاستیکی استفاده کنید. از این رو پس از هر بار استفاده از دستکش‌، آن را کاملا خشک کنید چرا که در صورت وجود رطوبت درون دستکش ابتلا به عفونت قارچی افزایش می‌یابد.

ظرف شستن با دستکش


روش سوم: معالجه‌ی پزشکی


۱. به پزشک مراجعه کنید: اگر ناخن‌های شما دچار عفونت قارچی شدند به پزشک مراجعه کنید. پزشک معالج قارچ ناخن را  با استفاده از داروهای موضعی، داروهای خوراکی و یا ترکیبی از این دو را درمان می‌کند. مدت زمانی که برای درمان عفونت‌های قارچی نیاز است حدود 4 ماه است تا عفونت‌ قارچی شما به طور کامل برطرف شود.

مشورت با پزشک درباره پماد ضدقارچ

۲. درمان موضعی ناخن را امتحان کنید: بهتر است از لاک ناخن‌هایی با فرمولاسیون سیکلوپیروکس به صورت روزانه استفاده کنید. از معایب این روش می‌توان به پر هزینه بودن آن و عود کردن عفونت قارچی اشاره کرد.

لاک ناخن درمان قارچ ناخن

۳. در مورد داروهای خوراکی سوال کنید: در صورت استفاده از داروهای خوراکی بهتر است پزشک شما از وضعیت سلامتی شما، همینطور بیماری‌های شما کاملا آگاه باشد تا داروی مناسب برای شما تجویز شود و از پزشک خود بخواهید درباره عوارض داروها شما را آگاه کند.

  • در صورت بروز عوارضی مثل ضربان قلب نامنظم، کاهش ادرار، درد مفاصل، کاهش شنوایی، استفراغ، ضعف کبدی، افسردگی و موارد دیگر فورا به پزشک مراجعه کنید تا آزمایش‌های لازم از شما گرفته شود.

مشورت با پزشک درباره داروهای ضدقارچ

۴. درمان ترکیبی را امتحان کنید: اغلب اوقات پزشک شما ترکیبی از یک داروی خوراکی و یک داروی موضعی را برای شما تجویز می‌کند که با استفاده کردن از آن، منجر به پاکسازی عفونت قارچی می‌شود.

تجویز دارو توسط پزشک

۵. جراحی: در مورد عفونت‌های قارچی شدید که با درمان‌های دارویی قابل رفع نیستند بهترین درمان، عمل جراحی است. قسمت آلوده‌ی ناخن برداشته می‌شود و باعث می‌شود ناخن مجدد رشد کند. جراحی به عنوان آخرین راه‌حل برای عفونت قارچی است که مورد استفاده قرار می‌گیرد. هیچ‌گاه نمی‌توان گفت این روش یک درمان موفقیت آمیز خواهد بود.

جراحی عفونت قارچی ناخن

۶. استفاده از داروهای گیاهی: ممکن است برخی از روش‌های خوراکی نتیجه‌ی موفقت آمیزی برای درمان عفونت قارچی نباشند از این رو بهتر است از داروهای گیاهی که به صورت موضعی بر روی ناخن مالیده می‌شوند استفاده شود. استفاده از روغن درخت چای را می‌توانید به مدت یک ماه، روزانه دو بار بر روی ناخن آسیب دیده بزنید.

مالیدن داروی ضد قارچ با گوش پاک کن روی ناخن

۷. آگاهی به اینکه عفونت‌های مجدد شایع هستند: حتی پس از پاکسازی و درمان عفونت قارچی ، اقدامات پیشگیرانه برای کاهش عود مجدد عفونت قارچی بسیار مهم است. برای جلوگیری از بازگشت مجدد عفونت‌های قارچی بهتر است اقدامات بهداشتی را روزانه رعایت کنید.

درمان عفونت قارچی ناخن

بیشتر بخوانید: پاکسازی پوست مرده کف پا با ۳ روش