اگر لبتان به دلیل آسیب دیدگی متورم شده باشد، هر چند که رو به بهبودی باشد باز هم در معرض خطر عفونت قرار دارد. لبهایتان را تمیز نگه دارید و ورم را با کمپرس سرد و گرم کنترل کنید. در صورتی که نمیدانید چه عواملی باعث تورم لبهایتان شده است و یا به یک واکنش آلرژیک یا عفونت شک دارید، سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
بخش اول علت ورم لب
1. به یک واکنش آلرژیک عکسالعمل نشان میدهید
برخی از لبهای متورم، ناشی از واکنشهای آلرژیک هستند که میتوانند کشنده نیز باشد. اگر پیش از این، هرگز چنین اتفاقی برایتان نیفتاده باشد، اگر لبهایتان به شدت متورم شده است، اگر بر تنفستان اثر میگذارد و یا اگر گلویتان متورم شده است باید با فوریتهای پزشکی تماس بگیرید.
- اگر در گذشته، واکنش آلرژیک مشابهی داشتهاید و میدانید که این علائم خفیف هستند، آنتیهیستامین مصرف کنید و یا از اسپری تنفسی استفاده کنید.
- اگر این واكنش در اثر نیش حشرات ایجاد شده است، فوراً به اورژانس مراجعه کنید.
- اگر مطمئن نیستید که چه عواملی باعث افزایش ورم شده است، اقدامات احتیاطی را انجام دهید. در بسیاری از موارد، علت واکنش آلرژیک تشخیص داده نمیشود.
- موارد "خفیف" هنوز هم میتواند چند روز ادامه داشته باشد. اگر تا آن زمان، ورم از بین نرفته باشد باید به پزشک مراجعه کنید.
2. عفونتهای دهان را درمان کنید
همچنین اگر لبهایتان دارای تاول، تبخال، غدد متورم یا علائمی مانند: آنفولانزا داشته باشید، امکان دارد که شما به عفونت دهانی مبتلا شده باشید که رایجترین آن، ویروس تبخال ساده یا هرپس سیمپلکس (Herpes Simplex Virus) است. برای تشخیص و تجویز داروهای ضدویروسی یا آنتی بیوتیکی به پزشک مراجعه کنید. در ضمن از لمس کردن لبها، بوسیدن و اشتراک غذا، نوشیدنی و یا حوله اجتناب کنید.
3. اگر علت آن را نمیدانید، با پزشک صحبت کنید
اگر نمیدانید چه عواملی باعث ورم لبهایتان شده است، به پزشک مراجعه کنید تا علت آن را متوجه شوید. این مساله به خصوص در صورتی مهم است که ورم، ظرف چند روز کاهش نیابد. در اینجا چند امکان وجود دارد:
- تورم شدید در دوران بارداری، ممکن است نشانهی ابتلا به پری اکلامپسیا (Pre-Eclampsia) باشد. این یک وضعیت جدی است، بنابراین فوراً به پزشک مراجعه کنید.
- داروهای ضدافسردگی، درمانهای هورمونی و داروهای فشار خون ممکن است منجر به ورم لب شود. نارسایی قلبی، نارسایی کلیه و نارسایی کبد معمولاً منجر به تورم گستردهتر میشود، نه فقط لب.
- هر روز ورم و درد را بررسی کنید. اگر تورم بعد از 2 یا 3 روز ادامه پیدا کرد و یا اگر ناگهان درد زیاد شد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
بخش دوم درمانهای خانگی برای درمان ورم لب
1. ناحیهی ورم را تمیز کنید
در حالی که لبتان متورم و دردناک شده است، بدین معناست که در معرض آسیب جدی هستید. آن را به آرامی با آب، چندین بار در روز و یا هر زمان که کثیف میشود تمیز کنید. از ور رفتن به لبهایتان اجتناب کنید.
- اگر لبتان پس از آسیبدیدگی به خصوص هنگام یک حادثه ورم کرد، آن را با یک ضدعفونیکننده ضدعفونی کنید.
- اگر لبتان به دلیل پیرسینگ (سوراخ کردن لب) ورم کرده باشد، توصیههای کسی که این کار را برایتان انجام داده است را دنبال کنید. در مواقع غیر ضروری، از انجام پیرسینگ خودداری کنید. قبل از اینکه به آن دست بزنید، حتما دستانتان را بشویید.
- آن را با الکل تمیز نکنید که باعث بدتر شدنش میشود.
2. در روز آسیبدیدگی از یخ روی لبهایتان استفاده کنید
یخ را در حوله بپیچانید و یا از یک تکه یخ موجود در فریزر استفاده کنید. آن را به آرامی، روی لب متورم قرار دهید. این کار باعث کاهش ورم در اثر جراحات اخیر میشود. یخ پس از چند ساعت یخ به جز تسکین درد مؤثر نخواهد بود. اگر یخ ندارید، یک قاشق را به مدت 5 الی 15 دقیقه درون فریزر قرار دهید تا یخ بزند، سپس آن را روی لب متورم قرار دهید. از طرف دیگر، میتوانید بستنی یخی بخورید.
3. به سراغ کمپرس گرم بروید
پس از این که ورم اولیه ایجاد شد، گرما باعث بهبودی آن میشود. آب را حرارت داده تا گرم شود. سپس اجازه دهید تا به اندازه کافی خنک شود، به حدی که بتوانید آن را لمس کنید. یک حوله را درون آب فرو کنید و با پیچاندن آن، آب اضافی را بگیرید. حوله را به مدت 10 دقیقه روی لبتان نگه دارید. چند بار در روز، به مدت 1 ساعت و یا تا زمانی که ورم بهبود پیدا کند این کار را تکرار کنید.
4. از داروهای مسکن استفاده کنید
داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs)، داروهایی هستند که باعث کاهش درد و تورم میشوند. رایجترین آنها استامینوفن، ایبوپروفن و ناپروکسن است که بدون نسخه میتوانید آن را تهیه کنید.
5. هیدراته بمانید
مقدار زیادی آب بنوشید تا لبهایتان را مرطوب نگه دارید و از ترکخوردگی یا تورم بیشتر جلوگیری کنید.
6. با بالم یا نرم کننده لب از لبهایتان محافظت کنید
این روشهای درمانی، لبهایتان را مرطوب میکند و از ترک خوردگی و خشک شدن بیشتر آن جلوگیری میکند.
- برای درمان لبهایتان روشهای زیادی وجود دارد مثلا: 2 قسمت روغن نارگیل، 2 قسمت روغن زیتون، 2 قسمت موم رنده شده زنبور عسل و چند قطره روغن ضروری را برای معطر شدن، با یکدیگر مخلوط کنید.
- به اندازه یک سر انگشت، لبهایتان را با روغن نارگیل یا ژل آلوئهورا چرب کنید.
- از مصرف بالم لب حاوی کافور، منتول یا فنول خودداری کنید. از وازلین به مقدار کم استفاده کنید، زیرا رطوبت بیشتری را برای لبتان فراهم نمیکند و ممکن است سلامتیتان را تحت تاثیر قرار دهد.
7. برای جلوگیری از صدمه دیدن مجدد لبهایتان کمتر به آن فشار وارد کنید
فشار میتواند باعث صدمات و درد بیشتری شود. بنابراین ناحیه متورم را کمتر تحت فشار قرار دهید.
- اگر لبهایتان در هنگام جویدن غذا صدمه ببیند، درمان آن نیز بسیار طولانی خواهد شد. برخی از نوشیدنیها مثل اسموتیهای سالم و شیکهای پروتئین را با نی میل کنید.
8. یک رژیم غذایی سالم داشته باشید
از غذاهای شور و پر سدیم که میتوانند تورم را بیشتر کنند، خودداری کنید. به طور کلی، یک رژیم غذایی سالم با ویتامین و پروتئین کافی، میتواند به بهبودی لبهایتان کمک کند.
- از مصرف غذاهای اسیدی که میتواند باعث درد شود اجتناب کنید.
بخش سوم درمان بریدگی یا شکاف لب
1. دندانها و لبهایتان را پس از آسیبدیدگی بررسی کنید
اگر به دهانتان ضربه وارد شده است، ابتدا صدمات ناشی از آن را بررسی کنید. اگر دندانهایتان لَق شده است، سریعاً به یک دندانپزشک مراجعه کنید. اگر بریدگیهای عمیقی مشاهده کردید، باز هم باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک، برای جلوگیری از زخم، آن را پانسمان کرده و برایتان دارو تجویز میکند.
2. آن را با آب نمک ضدعفونی کنید
1 قاشق غذا خوری نمک (15 میلی لیتر) را در 1 فنجان (240 میلی لیتر) آب گرم حل کنید. یک تکه پنبه یا حوله را درون مایع فرو کنید. سپس به آرامی روی بریدگی بمالید. در ابتدا باعث سوزش لبهایتان میشود (نگران نباشید متوقف میشود). با این کار، خطر عفونت را کاهش میدهید.
- اگر استفاده از آب نمک برایتان زجرآور است، ناحیه آسیب دیده را با آب تمیز کنید و از یک پماد باسیتراسین (Bacitracin) مانند نئوسپورین (Neosporin) استفاده کنید.
3. از کمپرس سرد و گرم استفاده کنید
همانطور که در بالا توضیح داده شد، یک تکه یخ یا بستهی یخی پیچیده شده در حوله باعث کاهش تورم در روز آسیب دیدگی میشود. پس از اتمام ورم اولیه، برای تحریک جریان خون و بهبودی از حولهی گرم و مرطوب استفاده کنید. هر کدام از این نوع کمپرسها را به مدت 10 دقیقه روی لبهایتان نگه دارید. سپس آن را قبل از استفاده مجدد به مدت 1 ساعت رها کنید.
بیشتر بخوانید: یک بار برای همیشه از شر لبهای خشک خلاص شوید