در لبها برخلاف پوست، خارجیترین لایه (یعنی لایه شاخی) بسیار نازک است و حتی ممکن است در برخی افراد اصلاً وجود نداشته باشد. در نتیجه، رطوبت به سرعت از سطح لبها تبخیر شده و سبب میشود تا آنها به سهولت دچار خشکی شوند. این خشکی اغلب منجر به پوسته پوسته شدن و ایجاد ترک در لبها شده و سبب افزایش احتمال التهاب، عفونت و سوزش میشود.
تماس با آفتاب، باد و سرما به طور قابل ملاحظهای سرعت از دست دادن رطوبت را افزایش میدهد. لیکن لبها در محیطهای بسته نیز کاملاً در امان نیستند و ممکن است در مکانهایی که تهویه مرکزی دارند و در آنها میزان رطوبت نسبی پایین است هم دچار خشکی شوند. خشکی لبها همچنین در هنگام سرماخوردگی افزایش مییابد. در چنین مواردی به علت احتقان بینی، تنفس بیشتر از راه دهان صورت میگیرد که سبب خشک شدن لبها میشود. مصرف برخی از غذاها، ترکیبات آرایشی و کشیدن سیگار از جمله عواملی هستند که منجر به تحریک لبها میشوند.
بیماریهای شایع لبها
علاوه بر خشکی و ترک لبها، بیماریهای دیگری نیز وجود دارند که میتوانند سبب آسیب دیدن لبها شده و منجر به حالات مزمنی شوند که نیاز به مراقبتهای ویژه دارند.
تبخال: تبخال یک عفونت ویروسی ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس است که سبب ظهور گروهی از تاولهای ریز و سوزشدار یا حتی دردناک و عود کننده در لبها میشود. این ویروس درصد زیادی از جمعیت بالغین را گرفتار کرده است و از نقطه نظر شیوع بعد از سرماخوردگی در مقام دوم است. زمانی که فردی به این ویروس آلوده شد، معمولاً آن را به حالت پنهان یا نهفته در تمام طول عمر خود نگه میدارد. بعد از آنکه تبخال برای اولین بار ظاهر شد، تمایل زیادی دارد که در همان نقطه عود کند.
مبتلایان به تبخال معمولاً یک حالت گرما، غلغلک، سوزش و یا خارش را حدود ۲۴ ساعت پیش از ظهور تاولها احساس میکنند، تاولهای پر از مایع عموماً در چند روز اول ظاهر میشوند و بهبودی کامل معمولاً ۱۰-۴ روز طول میکشد. تبخال مسری است و بنابراین باید مراقب بود که از تماس با این نواحی اجتناب شود. تماس با نواحی آلوده ممکن است سبب پیدایش عفونت در سایر نواحی شود و همچنین ویروس میتواند به سایرین انتقال پیدا کند. این تاولها به نام تبخال معروف هستند. زیرا معمولاً هنگامی که فرد دچار تب یا سرماخوردگی است ظاهر میشوند. لیکن ویروس هرپس میتواند به دنبال صدمه ناشی از آفتاب سوختگی، استرس امتحانات، نارحتیهای روحی، شروع قاعدگی، ناراحتیهای گوارشی و یا حتی بدون هیچ علت واضحی مجدداً فعال شده و باعث عود تبخال گردد.
حساسیت ناشی از ترکیبات آرایشی
حساسیت ناشی از محصولات آرایشی و بهداشتی یک واکنش غیرقابل پیشبینی به صورت قرمزی و خارش لبها است که متعاقب مصرف این محصولات ایجاد میشود. این حالت ممکن است به صورت تحریک باشد. اما همچنین احتمال دارد که نشان دهنده یک آلرژی حقیقی باشد که منجر به خارش، سوزش و حتی تورم لبها میشود. آلرژی آرایشی زمانی اتفاق میافتد که فردی نسبت به یکی از اجزاء فرآوردههای بهداشتی نظیر رنگ لب یا ترکیبات معطر آنها حساس شده باشد. این واکنش حتی ممکن است ناگهان نسبت به محصولی ایجاد شود که سالها مورد استفاده قرار گرفته است. متأسفانه زمانی که یک واکنش آلرژیک اتفاق بیفتد، معمولاً مجدداً تکرار خواهد شد.
حساسیت به نور
حساسیت به نور ممکن است منشاء درونی داشته و یا به دنبال مصرف موضعی یک ماده بر روی پوست بروز نماید. این حالت ممکن است به دنبال تماس قبلی با ترکیبات حساس کننده به نور نیز ایجاد شود. حساسیت به نور در لبها زمانی اتفاق میافتد که یک ماده مالیده شده به لبها، پس از تماس با نور خورشید ایجاد واکنش کند. علائم مشابه یک آفتاب سوختگی شدید و ناگهانی شامل: قرمزی، درد، سوزش و یا تورم است. این حالت ممکن است حتی با یک تماس مختصر با آفتاب بعد از مصرف یک رژلب و یا سایر ترکیبات آرایشی هم ظاهر شود.
التهاب لبها
التهاب لبها یا «کیلیت» به التهاب دائمی یک یا هر دو لب اطلاق میشود که به صورت پوسته پوسته شدن، ترک خوردن و تورم آنهاست. این حالت میتواند در محل تلاقی مخاط لب با پوست طبیعی صورت ایجاد شود. انواع مختلفی از التهاب لب وجود دارد که یکی از آنها التهاب آفتابی لب است. در این بیماری لبها به واسطه تماس با نور خورشید صدمه میبینند. التهاب لب ممکن است به دلیل کمبود ویتامین نیز باشد. یک نوع شایع دیگر این حالت، التهاب گوشه لبهاست که یک نوع عفونت قارچی محسوب میشود و ممکن است به دنبال استفاده از دندانهای مصنوعی نامناسب ایجاد شود.
آسیب آفتابی
به دلیل آنکه لایه خارجی لبها بسیار نازک است و حتی در برخی موارد اصلاً وجود ندارد، لبها در حالت طبیعی، حفاظت کافی در برابر آفتاب ندارند. لبها (در سفید پوستان) تقریباً فاقد ملانین هستند. این ماده رنگدانه طبیعی پوست بوده و به انعکاس اشعه آسیب رسان خورشیدی کمک میکند. به همین دلیل لبها به ندرت برنزه میشوند، اما به سهولت میسوزند.
لیسیدن لبها مضر است، زیرا قطرات بزاق به عنوان یک ذره بین عمل کرده و شدت نور خورشید را افزایش میدهند. لبها به دلیل قرار داشتن در صورت، به ندرت پوشانیده میشوند و به همین دلیل به طور دائم در معرض صدمات آفتابی قرار دارند. زمانی که لبها دچار آفتاب سوختگی شوند، آسیبهای پایدار ممکن است ایجاد شوند. به عنوان مثال کلاژن تغییر پیدا میکند. کلاژن پروتئینی است که عامل ضخامت لبها و ایجاد حالت ارتجاعی در آنها بوده و از پیدایش چین و چروک جلوگیری میکند. هنگامی که لبها به مدت طولانی بدون محافظ در برابر آفتاب قرار گیرند، کلاژن تغییر پیدا میکند و سبب چروک خوردگی در لبها و ایجاد خطوط ظریف در اطراف دهان میشود. آسیب آفتابی حتی در غیاب علائم فیزیکی اثرات آفتاب هم میتواند ایجاد شود و مشاهده شدن آفتاب سوختگی سطحی دلیل آن نیست که لایههای عمقی دچار صدمه نشده اند چین و چروک و پیری زودرس تنها صدماتی نیستند که به واسطه آفتاب ایجاد میشوند.
حدود ۹۰ درصد موارد جدید سرطانهای پوست به واسطه تماس با اشعههای آسیبرسان خورشیدی ایجاد میشوند. لبهای افراد جوان مخصوصاً کودکان و نوجوانان بسیار آسیب پذیر است. مطالعات نشان دادهاند که تماس زیاد با اشعه ماوراء بنفش در ۱۸ سال اول زندگی میتواند صدماتی را ایجاد کند که منجر به سرطان پوست در دوران بزرگسالی شود. همچنین تماس با نور خورشید یکی از شایع ترین محرکهای پیدایش تبخال است. به همین دلیل در مبتلایان به تبخال، حفاظت لبها میتواند احتمال پیدایش ضایعات را کاهش دهد. لبها نیاز به حفاظت در برابر آفتاب در تمام طول سال دارند.
اشعه ماوراءبنفش چه در تابستان و چه در زمستان همیشه وجود دارد. اگرچه میزان اشعه سوزاننده ماوراء بنفش B تا حدودی در ماههای سرد سال کاهش مییابد، اما میزان اشعه زیان آور ماوراء بنفش A در تمام طول سال نسبتاً ثابت است. لبها حتی ممکن است در روزهای ابری نیز صدمه ببینند، زیرا ابرها از عبور اشعه ماوراء بنفش ممانعت به عمل نمیآورند. نور خورشید توسط شن و آب منعکس شده و سبب افزایش خاصیت سوزانندگی آن میشود. این حالت در مورد برف نیز صدق میکند. در حقیقت، برف نزدیک به۸۰ درصد نور خورشید را منعکس میکند در حالیکه میزان انعکاس توسط شن کمتر از ۲۰ درصد است. همچنین تماس با نور خورشید در ارتفاعات بالا (نظیر زمان اسکی کردن) خطرات آن را افزایش میدهد، زیرا در ارتفاعات ضخامت اتمسفر کمتر است و به همین دلیل مقدار کمتری از اشعههای خورشیدی را جذب میکند.
چند توصیه برای حفظ سلامتی لبها
به طور روزانه از یک محصول محافظ لب به منظور مرطوب کردن و حفظ حالت طبیعی آنها استفاده کنید. یک مرطوب کننده لب که حاوی مرطوب کنندههای طبیعی نظیر کره کاکائو و Aloe Vera باشد یک ترکیب موثر است و سبب حفظ رطوبت میشود. مراقبت روزانه لبها به حفظ یک احساس طبیعی در لبها و ظاهر نرم و صاف آنها کمک میکند.
زمانی که در معرض هوای خشک قرار میگیرید، از ترکیبی استفاده کنید که ضمن نگهداری رطوبت طبیعی از تأثیر خشکی محیط نیز جلوگیری کند. در این موارد استفاده از ترکیباتی توصیه میشود که حاوی چندین ماده محافظت کننده بوده و بتوانند از لبها به خوبی محافظت کنند. در طول سال هر زمان که در معرض نور خورشید قرار میگیرید از یک محصول ضدآفتاب با عیار حفاظتی مناسب استفاده کنید. عیار حفاظتی نشان دهنده آن است که برای چه مدت زمانی، فرد میتواند پیش از پیدایش آفتاب سوختگی، در آفتاب باقی بماند. افراد با پوست روشن حتی برای تماسهای کوتاه مدت با آفتاب بایستی از ترکیباتی با عیار حفاظتی ۳۰ استفاده کنند. همچنین بهتر است از ضدآفتابهایی استفاده شود که هم اشعه ماوراء بنفش A و هم اشعه ماوراء بنفش B را پوشش میدهند و به مدت ۸۰ دقیقه یا بیشتر در برابر آب پایدار میمانند.
افرادی که پوستهای حساس دارند، بهتر است از ترکیبات حاوی PABA که میتوانند سبب بروز واکنشهای آلرژیک شوند، اجتناب کنند. پیش از مصرف رژلب از یک محصول محافظ لب استفاده کنید. اینکار سبب میشود که رنگ به صورت یکنواخت پخش شده و ظاهر صافتری ایجاد شود.
۱۷ روش برای داشتن لبهایی سالم
لبهای نرم و برجسته، ممکن است زیبا به نظر برسند، اما حفظ رطوبت و سلامت لبها از اهمیت بیشتری برخوردار است. اگر شما هم مانند بیشتر افراد به پوست لبهایتان رسیدگی نکنید، ظاهر نرم، صورتی رنگ و برجسته خود را از دست خواهند داد. در ادامه ۱۷ روش درمان خانگی و مراقبت از لب را، باهم مرور میکنیم.
۱. برای مراقبت از لبهایتان آن را دست کاری نکنید و از خیس کردن آنها با زبانتان پرهیزید کنید.
لبها لایه محافظتی ندارند، بنابراین هر بار که آنها را دست کاری میکنید یا زبان می زنید، به طور مستقیم در معرض آسیب قرار میگیرند. از انجام کارهایی که خشکی لبهایتان را تشدید میکند، پرهیز کنید.
- خیس کردن لبها به وسیله زبان، ممکن است برای چند لحظه آنها را مرطوب کند، اما وقتی بزاق دهان تبخیر شود، لبها خشکتر میشوند. آنزیمهای بزاق برای بافت لطیف لب بسیار خشن است.
- با دهان باز نفس نکشید. با عبور هوای خشک از روی لبهایتان، آنها رطوبت زیادی از دست میدهند.
۲. برای مراقبت از لبها آن را لایه برداری کنید.
شبها پیش از رفتن به رختخواب، یک کرم مرطوب کننده با کیفیت روی لب هایتان بزنید و صبحها با استفاده از یک حولهی تمیز یا مسواک، پوست های خشک یا مرده آنها را به آرامی جدا کنید. این کار باعث افزایش گردش خون در این ناحیه میشود.
۳. از یک اسکراب (لایه بردار) لب خانگی برای پاکسازی لب هایتان استفاده کنید.
شکر، روغن بادام و عسل را مخلوط کنید. شکر به خوبی لبهای شما را لایه برداری میکند و روغن بادام و عسل با خاصیت مرطوب کنندگی، طراوت و رطوبت آنها را حفظ میکند.
۴. لبهایتان را ماساژ بدهید.
میتوانید با استفاده از برخی روغنهای مغذی، هر روز به مدت ۵ دقیقه، لب هایتان را ماساژ دهید. این کار باعث بهبود گردش خون و مراقبت از لبها شده و مواد مغذی مورد نیاز آن را تامین میکند.
۵. برای مراقبت از لبهایتان را آبرسانی کنید.
یکی از رایجترین دلایل خشکی لبها، نخوردن آب کافی است. نوشیدن هشت لیوان آب در روز، فواید بسیاری برای بدن و نقش موثری در برجسته به نظر رسیدن لبها دارد.
۶. سعی کنید رژیم غذایی سالمی داشته باشید.
داشتن یک رژیم غذایی سالم، نه تنها برای پوست، بلکه برای مراقبت از لب نیز اهمیت زیادی دارد.
ویتامین ها و سایر مواد مغذی، به طور مستقیم بر لب هایتان تاثیر می گذارند. حفظ رژیم غذایی سالم، برای داشتن لبهای زیبا بسیار ضروری است.
۷. کابینت داروهای خود را بررسی کنید.
همه محصولات زیبایی لب، به طور یکسان تولید نشدهاند. بالم لب حاوی شی باتر (Shea butter)، کره کاکائو و روغن نارگیل، سدی طبیعی در برابر گرما و آلودگی روی لبها ایجاد میکند. این در حالی است که برخی ترکیبات، مانند کافور، لبها را خشک میکنند. توجه داشته باشید که هرگز برای مراقبت از لبهایتان از محصولات تاریخ گذشته استفاده نکرده و آنها را دور بریزید.
۸. از ویتامین E استفاده کنید.
کپسول ویتامین E را شکاف داده و روغن آن را روی لبهایتان بمالید. ویتامین E گردش خون را بهبود بخشیده و به تولید سلولهای جدید پوست و نرمی لبها کمک میکند.
۹. لبهایتان را به کمک آلوئه ورا آبرسانی کنید.
برای این روش، می توانید ژل خالص آلوئه ورا را خریداری کرده یا از ژل طبیعی موجود در برگ این گیاه استفاده کنید. خاصیت تسکین دهنده و ترمیم کننده آلوئه ورا، به حفظ ظاهر لب ها کمک می کند.
۱۰. از اسکراب لب با پایه توت استفاده کنید.
توت فرنگی سرشار از آنتی اکسیدان وویتامین C است، خاصیتی که آن را به یک ترکیب عالی برای تغذیه پوست لب تبدیل می کند.
برای تهیه این داروی خانگی، توت فرنگی را له کرده و آن را با عسل و روغن زیتون ترکیب کنید. میتوانید این ترکیب را با زغال اخته (سرشار از آنتی اکسیدان) نیز امتحان کنید.
۱۱. لبها را با مرکبات بیدار کنید.
با استفاده از چند قطره آب لیمو، می توانید لبهایتان را روشنتر کرده و لایه مرده پوست آن را از بین ببرید. برای مراقبت از لب هایتان از این روش کافیست چند قطره آب لیمو را روی پوست لبتان بمالید و شاهد روشنتر شدن آن باشید. قبل از به کار بردن این روش، مطمئن شوید که لبهایتان ترک خوردگی نداشته یا خیلی خشک نباشند، چرا که در چنین حالتی، احساس سوزش شدیدی خواهید کرد.
۱۲. از لبهای خود در برابر نور خورشید محافظت کنید.
همه می دانند که پوست صورت، در برابر نور خورشید آسیب پذیر است. تحقیقاتی که در سال ۲۰۰۵ انجام شد، نشان داد از ۲۹۹ نفری که به درستی از ضد آفتاب استفاده کرده بودند، تنها ۳۷ نفر لبهایشان را نیز با ضد آفتاب پوشانده بودند. استفاده روزانه از کرم ضد آفتاب مناسب با SPF15 یا بالاتر، حتی در روزهای ابری یا سرد، روند ظهور نشانههای پیری را به تاخیر می اندازد. پرتوهای فرابنفش ناشی از خورشید یا دستگاه سولاریوم، می توانند به لب ها آسیب زیادی برسانند. بنابراین همیشه از یک بالم لب با حداقل SPF15 یا ضدآفتاب مناسب لب استفاده کنید. اگر هر یک ساعت یک بار ضد آفتاب لبهایتان را تجدید کنید، نتیجه بهتری خواهید گرفت.
۱۳. برای مراقبت از لبهایتان و رنگهای گیاهی طبیعی استفاده کنید.
اگر به دنبال روشنی طبیعی لبهایتان هستید، رنگهای گیاهی طبیعی، گزینه مناسبی برای این کار هستند. این مواد مانند رژ لبهای سنگین و چرب، پوست لب را تحریک یا خشک نمیکنند. آب تمشک یا انار، میتواند به طور موقت رنگ لبهای شما را صورتی کند.
۱۴. برای مراقبت از لب ها قرار گرفتن در معرض سموم را به حداقل برسانید.
هوای آلوده، دود سیگار و مواد شیمیایی میتوانند سبب پیری زودرس پوست شده، یا کاری کنند که لبها تیره یا چروک به نظر برسند. عادت هایی مانند سیگار کشیدن، میتواند این روند را تشدید کرده و به لبها ظاهری کدر و رنگ پریده بدهند.
اجتناب از سیگار کشیدن یا قرار گرفتن در معرض دود سیگار، می تواند ظاهر لبها را بهبود ببخشد. همچنین، پوشاندن لبها با شال، در محافظت از آنها نقش موثری دارد.
۱۵. برای مراقبت از لب هایتان قبل از خواب، آرایش خود را پاک کنید.
خوابیدن همراه با آرایش، برای پوست ضرر دارد و لب ها نیز از این قاعده مستثنی نیستند. حتی اگر در پایان روز هیچ اثری از رژ لب یا محصولات آرایشی دیگر روی لب هایتان دیده نمی شود، پیش از رفتن به رختخواب، با پاک کنندهی آرایش، آن ها را تمیز کنید.
۱۶. از روغن نعنا فلفلی برای بهبود گردش خون استفاده کنید.
استفاده از روغن نعنا فلفلی، میتواند به بهبود گردش خون در لب ها کمک کند. نعنا همچنین با ایجاد احساس خنکی در لب، خشکی آن را تسکین میدهد.
با ترکیب روغن نعنا فلفلی با یک روغن حامل (مانند روغن بادام یا نارگیل) می توانید یک بالم لب خانگی برای استفادهی روزانه تهیه کنید.
۱۷. همیشه پیش از زدن رژ لب، از یک محافظ لب استفاده کنید.
حتی وقتی از محصولاتی استفاده میکنید که کمترین آسیب پوستی را وارد میکنند، باز هم بهتر است پیش از استفاده از رژ لب، برای جلوگیری از خشک شدن، لبهایتان را با یک مادهی محافظ بپوشانید.
با استفاده از یک گوش پاک کن یا براش لب، مقداری روغن نارگیل یا بادام، روی لبهایتان بمالید. اجازه دهید روغن به خوبی جذب پوست لبتان شود و سپس از رژ لب دلخواه تان استفاده کنید.
اگر ظاهر لبهای شما دقیقا مانند سلبریتیها یا تبلیغات روی مجلهها نیست، ناامید نشوید. هدف شما باید داشتن لبهایی سالم، مرطوب و نرم باشد و برای این منظور، درمانهای خانگی که در این مقاله به آنها اشاره شده یا دیگر روشهای خانگی به شما کمک زیادی میکنند
بیشتر بخوانید: راههای طبیعی برطرف کردن ترک لب